Här finns vi
Hem » Ögonfakta » Kontaktlinser » Så sköter du dina kontaktli...

Så sköter du dina kontaktlinser

Rengöring av kontaktlinserna är a och o för att man inte ska drabbas av komplikationer. Rengöringen ska ta bort beläggningar som bildats på linsen och döda virus, bakterier eller svampar som kan ha hamnat på linsen.

I Sverige används ofta mekanisk rengöring. Man gnuggar linserna i handflatan (efter handtvätt!) med en slags tvållösning. ("Daily cleaner"). Detta tar bort beläggningar som dels kan irritera ögat, dels kan inaktivera desinfektionslösningen. Man tror att den mekaniska rengöringen bidrar till att vi i Sverige har få komplikationer jämfört med andra länder.

Den mekaniska rengöringen kompletteras alltid med någon slags desinfektion för att bli av med bakterier, svampar och akantamöbor (som är ett encelligt djur som är ovanligt i Sverige). Ofta används idag en "allt-i-ettlösning", som innehåller kemikalier som dödar bakterier men inte irriterar ögat.
Det finns andra desinfektionssystem tex med väteperoxid. Detta fungerar bättre mot svampar och akantamöba än allt-i-ettlösning. Väteperoxiden måste neutraliseras innan man kan sätta in linsen i ögat.

Dålig linsskötsel kan leda till allvarliga komplikationer som kan påverka synen för resten av livet. Det gäller framför allt mikrobiell keratit (infektion i hornhinnan orsakad av bakterier). Det kan gå mycket snabbt att få skador som sätter ner synen, och det är inte alltid man själv kan känna eller upptäcka en förändring.

Bär aldrig kontaktlinser vid förkylning, eftersom ögonen kan bli infekterade. Bär aldrig en lins i ett rött öga. Ta ut linsen om ögat blir irriterat eller om du upplever dimsyn. Om ögat inte blir påtagligt bättre inom ett dygn, uppsök optiker eller ögonläkare genast.

Det är mycket viktigt med efterkontroller som bör ske en gång om året. Detta förhindrar att komplikationer som t ex syrebrist i hornhinnan utvecklas till synhotande skador.


Synfel och ögonlaser

Vi väljer den metod som är bäst lämpad för just dina ögon. Möjlighet till delbetalning eller bruttolöneavdrag erbjuds.

Gråstarr

Inom vissa landsting har man beslutat att du som patient själv har möjlighet att betala mellanskillnaden för att få en mer avancerad lins i samband med din gråstarroperation. Dessa linser kan korrigera astigmatism eller göra att du helt slipper glasögon efter operationen.

Ögonmottagning

Hit kan du komma med problem som t ex synförsämring, irritation i ögonen, förändringar i gula fläcken, tryckmätning, m.m., m.m.

 
Vi kan erbjuda dig som är närsynt, översynt, astigmatisk (brytningsfel), åldersynt eller har gråstarr ett brett spektrum av operationstekniker genom ögonlaser eller linskirurgi. Våra behandlingsmetoder är, LASEK/ELSA, ICL, RLE och gråstarrkirurgi.